Elektromobil

2012/01/18 21:58

A kezdetek

Az Elektromobilt a Robert Bosch Powertool Kft. hívta életre 2008-ban, amikor meghirdette az I. Elektromobil versenyét egyetemisták és főiskolások számára.

 

A verseny célja, hogy a fiatalok építsenek egy járművet, melyet a Bosch által biztosított 4db akkumulátoros kézi csavarbehajtó hoz mozgásba. A járművek meghajtásához kizárólag a csavarbehajtókat lehet felhasználni azok eredeti, gyári állapotában, mindennemű módosítás rajtuk a versenyből történő kizárással jár!

 

 

A verseny további érdekessége, hogy Le Mans-i típusú, vagyis repülőrajtot kell induláskor végrehajtani. Ez abból áll, hogy a csapattagok és a pilóta a rajtvonalra állított jármű mögött áll 5-8 méterrel, miközben kezükben a gyári koffereikbe helyezett csavarbehajtókat szorongatják. A startjel elhangzása után a járműveikhez szaladnak, majd megpróbálják minél hamarabb kibontani dobozukból és beszerelni a csavarbehajtókat a kis kocsikba, miközben a pilóta is próbál bekászálódni az ülésbe.

 

Azoknak a csapatoknak, akik jelentkeztek a versenyre, igencsak fel kellett kötniük a gatyájukat, hogy megfelelő járművet tudjanak kreálni. A Bosch ugyanis szigorú műszaki kiírással biztosította a résztvevők és a nézők testi épségét.  Ráadásul a verseny napját megelőzően egész napos gépátvételt tartott a miskolci telephelyének parkolójában, így kizárólag a működőképes és a műszaki kiírás paramétereinek megfelelő gépek állhattak a rajtrácsra.

 

A verseny 2012-re a IV. fejezetéhez érkezett el.